Informatie over het product

1. Hoe bepaal ik welk model van het product ik bezit?

Het model van elk product staat op het label met de kenmerken. Op het label staat een code van 12 cijfers die begint met het nummer “208” en 12NC heet. Meestal moet u voor toegang tot het label met de kenmerken de aluminium filterroosters verwijderen. Voor sommige modellen vindt u een kopie van het label met de kenmerken in de productdocumentatie.

2. Wat is de 12NC en waar vind ik hem?

Dit is het nummer van 12 cijfers dat met het nummer 208 begint en op het label met de kenmerken van het product staat. U heeft deze code nodig om het model van uw afzuigkap te kennen, om filters, accessoires en/of onderdelen te bestellen en om een verzoek om technische assistentie te openen.

3. Wat moet ik doen als het label met de kenmerken niet meer leesbaar is?

Als het label met de kenmerken verslijt of slecht leesbaar is geworden, raden wij u aan om een foto van het label toe te voegen aan het formulier in het gedeelte Contact. Wij zullen trachten om de gegevens terug te vinden die nodig zijn

Gebruik van het product

1. Wat is het verschil tussen de afzuiguitvoering en de uitvoering met filters?

Alle afzuigkappen Elica kunnen met twee verschillende werkwijzen worden gemonteerd:

  • • De AFZUIGUITVOERING zuigt de lucht af en voert deze naar buiten af. Dit is de meest gebruikte versie omdat de prestaties hoger liggen, de afvoer groter is en het lawaai minder.
  • • De FILTERUITVOERING zuigt de onaangename geuren af in een eigen filter en stuurt de gezuiverde lucht weer in de keukenruimte. Dit type is geschikt voor situaties waarin geen opening naar buiten kan worden gemaakt of warmteverlies naar buiten toe moet worden vermeden.

 

MET AFZUIGING

 

 

MET FILTER

 

2. Welke buisleiding moet ik gebruiken voor de beste prestaties van de kap?

Welke buisleiding u kiest, hangt af van de manier waarop de afzuigkap in uw keuken moet worden gemonteerd. Wij raden het volgende aan:

  • een flexibele buis als er een directe afvoer is.
  • een stijve buis als de opening kleiner wordt of bochten voorzien zijn. Deze buisleiding maakt minder lawaai dan flexibele of geribbelde buizen.

U kunt de gids voor buisleidingen downloaden op de volgende link:
https://shop.elica.com/en/magazine/detail/a-guide-to-piping-purchases.html.

Voor de beste prestaties moet u een buisleiding hebben die even groot is als de opening in het product. Als een dergelijke buisleiding niet kan worden gemonteerd, raden wij een maximum verloop van 20% aan. Buisleidingen die meer dan 20% smaller zijn dan de opening op het product hebben negatieve gevolgen voor het afvoervermogen en het lawaai van de afzuigkap. Sommige modellen voorzien geen kleinere buisleiding. Wij raden aan om de gebruiksaanwijzing van het product te controleren.

3. Raad u de afzuiguitvoering of de uitvoering met filter aan?

Elica raadt de afzuiguitvoering aan omdat die hoge prestaties garandeert, een hoog afvoervermogen en weinig lawaai. Wij raden aan om alleen in gevallen waarin het wegens ruimtegebrek of logistieke redenen niet mogelijk is (omdat er geen afvoeropening naar buiten is bijvoorbeeld) om een afvoerbuis te installeren, de filteruitvoering van het product te gebruiken.

4. Kan ik het product van de ene uitvoering ombouwen naar de andere?

De meeste afzuigkappen van Elica kunnen in beide uitvoeringen worden gebruikt en omgebouwd. Om de kap op de juiste manier om te bouwen, moet u altijd de gebruiksaanwijzing raadplegen en de benodigde accessoires kopen. Als u wil weten of uw product kan worden omgebouwd, stuurt u ons het formulier in het gedeelte Contact met vermelding van de 12NC van het product.

5. Waarvoor dient de terugslagklep in de afzuigkap?

De terugslagklep voorkomt dat er buitenlucht of rook uit de schouw terugkomt in het product en dat er vreemde voorwerpen in de motor terechtkomen. Deze klep moet alleen worden geïnstalleerd in producten met afvoerbuizen naar buiten.

6. Hoe verwijder ik het vet uit de afzuigkap?

Zowel de binnen- als de buitenkant van de afzuigkap moeten regelmatig worden gewassen met zachte en neutrale reinigingsmiddelen en na dit onderhoud worden afgedroogd. Het vetfilter van metaal - dat lijkt op een metalen rooster en op de ingangsopening van de kap zit - moet ongeveer één keer per week worden gewassen met een zacht reinigingsmiddel, met de hand of in de vaatwasser met een korte cyclus.

7. Hoe werken afzuigkappen zonder buis?

FILTERKAPPEN elimineren onaangename geuren in een geurfilter en sturen de gezuiverde lucht weer de ruimte in via de openingen in de bovenkant van de kap. Deze oplossing is geschikt in situaties waarin geen opening naar buiten kan worden gemaakt. In deze versie moet het koolstoffilter regelmatig worden vervangen of onderhouden afhankelijk van het soort filter dat wordt gebruikt (raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzingen).

8. Hoe reinig ik de binnenkant van de afzuigkap?

Om de binnenkant te reinigen, moet u een zachte doek en neutrale producten gebruiken. Voordat u begint, moet u de stroom naar de afzuigkap onderbreken. U mag de stroom pas weer aansluiten nadat u alle onderdelen grondig heeft afgedroogd. Vermijd aanraking van stroomsnoeren of andere functionele delen van het product. Draag snijbestendige handschoenen.

Onderdelen, filters en accessoires

1. Hoe vaak moeten standaard koolstoffilters worden vervangen?

De koolstoffilters regelmatig vervangen is noodzakelijk als u de filteruitvoering gebruikt. Elk filter is speciaal bedoeld om het luchtzuiveringsvermogen optimaal te maken. Voor een altijd perfect werkende afzuigkap raden wij aan om het koolstoffilter om de 3-4 maanden te vervangen.

2. Wat is het verschil tussen standaard koolstoffilters en long life-filters?

Standaard koolstoffilters zijn wegwerpfilters en zijn na 3-4 maanden opgebruikt. Long life-filters duren 3 jaar en moeten voor een correct onderhoud om de 2-3 maanden worden gewassen in de vaatwasser op 65° of met de hand met warm water en neutrale zeep en vervolgens 10 minuten in de oven worden gedroogd op 100°. Om hier meer over te weten, kunt u onze Gids voor de aankoop van koolstoffilters downloaden op de volgende link:
https://shop.elica.com/en/guida-filtri.html.

3. Met welke filters werkt NikolaTesla?

Als de NikolaTesla als filteruitvoering wordt gemonteerd, kan de kap met keramische filters werken. Deze filters duren van 2 tot 3 jaar en kunnen worden geregenereerd in de oven op 200° in 45 minuten. Voor een correct onderhoud herhaalt u dit om de 3 maanden).

4. Hoe wordt het vetfilter gereinigd?

Het vetfilter moet worden gereinigd om het filtersysteem van de kap in optimale conditie te houden en het product lang en goed mee te laten gaan. Het vetfilter moet met de hand of in de vaatwasmachine worden gewassen (op een lage temperatuur) met neutrale reinigingsmiddelen (korte cyclus). Het vetfilter moet minstens één keer per maand worden gewassen of vaker als dit nodig is. Wij raden aan om het regelmatig te vervangen om het vet-opvangvermogen van het filter te verbeteren. Controleer altijd in de gebruiksaanwijzing van het product hoe het filter moet worden gewassen.

5. Wat moet ik doen als de aluminium filters verkleuren na het wassen?

Als het vetfilter in de vaatwasmachine wordt gewassen, kan het verkleuren maar dit wijzigt niets aan de filterkenmerken of de prestaties.

6. Wat moet ik doen als het koolstoffilter niet kan monteren?

Meestal is het installeren van het koolstoffilter gemakkelijk en gaat dit snel. Alle informatie hierover staat in de gebruiksaanwijzing voor de installatie van uw product. Als u de gebruiksaanwijzing voor de installatie verliest, kunt u hem downloaden op de productpagina van uw model.

7. Kan de afzuigkap beschadigd raken als ik het koolstoffilter niet regelmatig vervang?

Het koolstoffilter garandeert een regelmatige zuivering van de vuile lucht die samengaat met koken. Het koolstoffilter heeft een bepaalde levenscyclus: in de loop van de tijd kunnen vetdeeltjes die in het filter blijven zitten, de doorgang van de lucht verhinderen en de filterefficiëntie verminderen en het lawaai van de motor verhogen. Het plantaardige actieve koolstof kan onaangename geuren, deeltjes en ongewenste stoffen tegenhouden zodat ze niet samen met de gefilterde lucht opnieuw in de keuken terechtkomen. De koolstoffilters regelmatig vervangen is noodzakelijk als u de filteruitvoering gebruikt. Meer informatie hierover vindt u in onze Gids voor de aankoop van koolstoffilters op de volgende link:
https://shop.elica.com/en/magazine/detail/guida-all-acquisto-dei-filtri-carbone.html.

8. Waarom is het gebruik van originele onderdelen van Elica belangrijk?

Om u excellente resultaten en een probleemloos gebruik te garanderen, raadt Elica u aan om alleen originele onderdelen en accessoires te gebruiken. Betrouwbaarheid, prestaties en veiligheid bestaan niet zonder de kwaliteit van onderdelen en accessoires die volgens de strenge productiviteitscriteria zijn ontworpen en gebouwd die alleen het moederbedrijf kan garanderen en nodig zijn om de hoge performance van Elica-producten te vrijwaren.

9. Hoe reinig ik de buitenkant van de afzuigkap voor optimale resultaten?

Reinig de afzuigkap met neutrale producten (PH7) die geen alkaline of zuren bevatten. U moet controleren of het product geen schadelijke stoffen bevat zoals natriumcarbonaat, ammoniak, chloor of zuren. Als het een stalen kap is, is het belangrijk dat u aandacht besteedt aan het reinigingsmiddel dat u koopt omdat de hierboven vermelde stoffen het staal kunnen beschadigen met vlekken of roestpunten. De afzuigkap moet regelmatig stipt volgens de onderhoudsaanwijzingen zowel vanbinnen als vanbuiten worden gereinigd. Veronachtzaming van de voorschriften om de kap te reinigen en filters en accessoires te vervangen of te reinigen, veroorzaakt risico op brand.

10. Kan ik accessoires en onderdelen rechtstreeks bestellen?

Accessoires en originele filters van Elica kunnen rechtstreeks worden besteld op https://shop.elica.com. Voor meer informatie neemt u contact met ons op via het formulier Contacten. Als u originele onderdelen nodig heeft, raden wij u aan om contact met ons op te nemen via het gedeelte Contacten op de site van Elica met vermelding van de 12NC van het product.

11. Kan ik filters en accessoires online bestellen?

Alle originele onderdelen, filters en accessoires van Elica kunnen rechtstreeks worden besteld op https://shop.elica.com. Voor meer informatie gebruikt u het formulier Contacten met vermelding van de 12NC van het product.

12. Hoe kan ik buisleidingen en/of rookkanalen voor mijn product aankopen?

Om technische en problemen van esthetische aard op te lossen in verband met de installatie van de afzuiguitvoering van een afzuigkap voorziet Elica verschillende systemen van buisleidingen en rookkanalen. De beknopte afmetingen en gebruiksvriendelijkheid maken het gebruik en de verplaatsing ervan zeer eenvoudig. U kunt de Gids bij de aankoop van buisleidingen downloaden op de volgende link:
https://shop.elica.com/en/magazine/detail/a-guide-to-piping-purchases.html.

Als u een offerte nodig heeft of een rookkanaal moet kopen voor uw afzuigkap, raden wij u aan om contact met ons op te nemen in het gedeelte Contacten op de site van Elica met vermelding van de 12NC van het product.

13. Hoe kan ik informatie krijgen over een online geplaatste bestelling?

Alle informatie over de al online geplaatste bestellingen kan worden opgevraagd met het formulier in het gedeelte contacten. Er is hoe dan ook een gratis SMART ALERT service actief op het tijdens de betaling aangeduide e-mailadres, binnen 24u vanaf de levering van de bestelde goederen rechtstreeks bij de koerier die voor de bezorging zorgt.

14. Hoe weet ik of mijn afzuigkap met een afstandsbediening werkt?

Om te weten of uw afzuigkap met een afstandsbediening werkt, vult u het formulier in, in het gedeelte contact. Om te weten of een product compatibel is met bepaalde accessoires, is het van fundamenteel belang dat u de 12NC van de afzuigkap vermeldt: dit is het nummer van 12 cijfers dat met het nummer 208 begint en op het label met de kenmerken van het product staat. De compatibiliteit is ook vermeld in de gebruiksaanwijzing met de instructies voor het onderhoud van elk product.

15. Kan ik pannen of deksels aankopen voor NikolaTesla?

U kunt originele pannen van Elica en deksels aankopen op de volgende link:
https://shop.elica.com/en/pentole/list.html.

16. Kan ik de koolstoffilters wassen?

Dat hangt af van het soort koolstoffilter. Standaard koolstoffilters zijn wegwerpfilters, terwijl Long Life filters en Long Life filters HP (high performance) een levensduur van 3 jaar hebben en voor een correct onderhoud om de 2 tot 3 maanden in de vaatwasser op 65° moeten worden gewassen of met de hand in een neutraal, warm sop, waarna ze in de oven 10 minuten lang op 100° moeten worden gedroogd. Voor meer informatie kunt u onze Gids bij de aankoop van koolfilters downloaden op de volgende link: https://shop.elica.com/en/magazine/detail/guida-all-acquisto-dei-filtri-carbone.html
 

17. Hoe vervang ik het lampje in de afzuigkap van Elica?

Om lampjes in afzuigkappen van Elica te vervangen, raden wij in de eerste plaats aan om in de aanwijzingen voor het gebruik en het onderhoud in het gedeelte "lampjes vervangen" te controleren of u dit zelf mag doen (waarbij u altijd eerst de stroom naar het apparaat moet uitschakelen), dan wel of u hiervoor contact op moet nemen met de technische service. Klik hier voor de technische service in uw buurt.

18. Hoe vervang ik het filter met actief koolstof in een afzuigkap van Elica?

Het is heel eenvoudig om een actief-koolstoffilter te vervangen en u kunt dit zelf doen. De informatie vindt u in de gebruiksaanwijzing die u kunt downloaden op de site elica.com, op het productblad in het gedeelte “download”. Om actief-koolstoffilters in onze e-shop te bestellen, klikt u hier.

19. Welke lampjes zitten er in de afzuigkappen van Elica?

De afzuigkappen van Elica hebben verschillende soorten verlichtingssystemen. De kenmerken van de lampen staan op het label met de gegevens maar u vindt ze ook eenvoudigweg op het productblad, in het gedeelte TECHNISCHE KENMERKEN - VERLICHTING van onze site.

Technische assistentie

1. Hoe lang duurt de garantie op de producten van Elica?

Alle producten van Elica hebben de wettelijk voorgeschreven garantietermijn van 24 maanden. In elk product zitten ook de garantievoorwaarden.

2. Hoe test ik het afzuigvermogen van de afzuigkap?

Om het afzuigvermogen van de kap te testen, controleert u de lucht die uit de bovenkant van de kap komt als u de buis verwijdert, de uitgang vrij laat en de afzuigkap inschakelt op verschillende snelheden. Als er lucht uit komt, werkt de afzuigkap zoals het hoort.

3. Wat doe ik als de kap niet afzuigt?

De afzuigkappen van Elica kunnen worden gebruikt in de afzuiguitvoering of met filters.

Als de afzuigkap afzuigt, worden de dampen rechtstreeks naar buiten afgevoerd via een buisleiding. Voor een goed afzuigvermogen raden wij het volgende aan:

  • Gebruik een zo kort mogelijke buisleiding.
  • Gebruik zo weinig mogelijk bochten in de buisleiding (met een maximum hoek van: 90°).
  • Leg geen scherpe bochten in de leiding

Als u met de filteruitvoering werkt, is het van fundamenteel belang dat u een koolstoffilter op de daarvoor bedoelde plaats installeert. Het koolstoffilter zuivert de lucht in de afzuigkap en stuurt de schone lucht weer in de ruimte zonder dat deze lucht naar buiten moet worden afgevoerd. Een regelmatig onderhoud van het koolstoffilter is van fundamenteel belang.

4. Welke informatie over het product moet ik verstrekken als ik technische hulp nodig heb?

Om technische hulp aan te vragen, raden wij aan om contact op te nemen met onze service-partner in uw gebied op deze link en naast de 12NC ook het serienummer klaar te houden. U vindt beide gegevens op het label met de kenmerken van het product.

5. Ik heb de gebruiksaanwijzing van het product niet meer, wat moet ik doen om een nieuwe te krijgen?

De gebruiksaanwijzing van elke afzuigkap is ter beschikking op de site elica.com, op de pagina met de kenmerken van het product. Als u de gebruiksaanwijzing daar niet vindt, kunt u erom verzoeken met het formulier in het gedeelte Contacten.

6. Een waarschuwingslampje op het product knippert, met wie moet ik contact opnemen?

De meeste producten van Elica werken met systemen die ervoor waarschuwen dat de filters verzadigd zijn. Als dit waarschuwingssysteem begint te werken (knipperend(e) lampje(s)), moeten de filters worden gereinigd en gereset volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing. Als u het filter reinigt en u reset de afzuigkap niet zal het lampje op de bedieningen blijven knipperen. In dit geval raden wij aan om de gebruiksaanwijzing te raadplegen en het systeem te resetten of contact op te nemen met onze service-partner in uw gebied op deze link. Voor een correct onderhoud raadt Elica aan om vetfilters om de 40 gebruiksuren te reinigen. Wat koolstoffilters betreft, raadt Elica aan om ze te vervangen (of reinigen in het geval van Long Life-filters) om de 160 gebruiksuren of om de 3/4 maanden.

7. Ik heb de indruk dat de afzuigkap trilt, wat moet ik controleren?

Het is belangrijk te bepalen of het trillingen van mechanische of van elektronische aard zijn. Wij raden aan om onze service-partner in uw gebied op deze link te raadplegen met vermelding van de 12NC en de aankoopdatum van het product.

8. Ben ik verplicht om een rookafleider of een terugslagklep te gebruiken?

De terugslagklep is alleen aangeraden voor afzuigkappen met een leiding die in een gemeenschappelijk rookkanaal terechtkomt zodat er geen terugslag is van geuren uit andere woningen. Indien mogelijk moet de afzuigkap altijd een eigen leiding hebben en niet terechtkomen in een gemeenschappelijk rookkanaal. Als u wenst te verzoeken om een rookafleider of een terugslagklep kunt u het formulier in het gedeelte Contact gebruiken. Het is belangrijk dat de terugslagklep vrij is en correct wordt gemonteerd om een toename van het lawaai te voorkomen en daaraan gepaarde afname van de prestaties van het product.

9. Waarom vallen er druppeltjes uit de afzuigkap op de kookplaat?

Als u met een elektrische of met een inductiekookplaat werkt, is het normaal dat het condens druppelt. Dit verschijnsel treedt meestal niet op in geval van kookplaten op gas omdat het gas zowel de pan als de omringende lucht verwarmt. Omdat hierdoor ook de afzuigkap zelf wordt verwarmd, stijgt de stoom maar komt het tegen een verwarmd oppervlak waar het verdampt. Een inductieplaat verwarmt wel de pan maar niet de lucht rondom. Als de stoom stijgt en tegen een koud oppervlak komt, wordt het omgezet in druppeltjes die op de kookplaat vallen. Hoe dan ook is condens een natuurlijk verschijnsel. Wij raden aan om het product aan te zetten 5 tot 10 minuten voordat u begint te koken en het 10 tot 15 minuten na afloop pas weer uit te zetten.

10. Hoe sluit ik de draden aan van een motor van een afzuigkap van Elica?

Hiervoor raden wij u aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd technicus. Om te verzoeken om technische assistentie neemt u contact op met de service-partner van uw regio op deze link, waarbij u het 12NC en het serienummer van uw product vermeldt. Beide gegevens staan op het blad met de technische kenmerken van uw product.

11. Hoe monteer ik een knop op een afzuigkap van Elica?

Hiervoor raden wij u aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd technicus. Om te verzoeken om technische assistentie neemt u contact op met onze service-partner van uw regio op deze link, waarbij u het 12NC en het serienummer van uw product vermeldt. Beide gegevens staan op het blad met de technische kenmerken van uw product.

12. Hoe open ik een eilandafzuigkap van Elica?

Hiervoor raden wij u aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd technicus. Om te verzoeken om technische assistentie neemt u contact op met onze service-partner van uw regio op deze link, waarbij u het 12NC en het serienummer van uw product vermeldt. Beide gegevens staan op het blad met de technische kenmerken van uw product.

13. Hoe reinig ik de motor van een afzuigkap van Elica?

Hiervoor raden wij u aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd technicus. Om te verzoeken om technische assistentie neemt u contact op met onze service-partner van uw regio op deze link, waarbij u het 12NC en het serienummer van uw product vermeldt. Beide gegevens staan op het blad met de technische kenmerken van uw product.

Producten kopen

1. Waar kan ik de producten bekijken?

U kunt de producten van Elica in al onze verkooppunten bekijken. Op de volgende link vindt u de adressen van het verkooppunt dat zich het dichtst bij u bevindt:
https://www.elica.com/BE-nl/vind-een-winkel.

2. De distributeur is ver weg; kan ik de producten rechtstreeks kopen?

Het is niet mogelijk om producten rechtstreeks bij de producent te kopen. Elica heeft een uitgebreid distributienet in het hele land. Op de volgende link vindt u de adressen van het verkooppunt dat zich het dichtst bij u bevindt:
https://www.elica.com/BE-nl/vind-een-winkel.

3. Hoe kan ik onderdelen en accessoires kopen?

Onderdelen, accessoires en filters kunt u op de volgende link kopen:
https://shop.elica.com.

4. Waar kan ik de producten van de catalogus bekijken?

U kunt alle producten van Elica bekijken via de volgende links:

Installatie

1. Zit bij alle modellen een boormal?

Niet alle modellen van de afzuigkappen van Elica worden verkocht met een boormal in de verpakking. Als u wil weten of een bepaald model al dan niet met een boormal wordt geleverd of als u een bepaalde boormal nodig heeft, raden wij u aan om het formulier in het gedeelte contact in te vullen en de code met 12 cijfers met de begincijfers “208” die op het label in het product staat, te vermelden, of de PRF-code die u op de catalogus of op de site www.elica.com vindt in het gedeelte dat aan het product is gewijd.

2. Ik heb een product gekocht en wil de boorgaten al op voorhand maken. Kan ik een gebruiksaanwijzing en een boormal aanvragen?

De boormal zit in de verpakking van de afzuigkappen waarvoor dit voorzien is. Om een kopie op voorhand te kunnen ontvangen, vult u het formulier in, in het gedeelte Support met vermelding van de code met 12 cijfers met de begincijfers “208” die op het label in het product zit of de PRF-code die u op de catalogus of op de site www.elica.com vindt in het gedeelte dat aan het product is gewijd. Controleer de maten in het document en de schaalverdeling voordat u het uitprint.

3. Mag ik een kleinere rookafvoeropening maken?

De diameter van de rookafvoeropening mag nooit meer dan 20% kleiner zijn dan de originele diameter. De afvoeropening meer dan 20% kleiner maken, heeft een aanzienlijke afname van de prestaties van het product en toename van het lawaai tot gevolg. Als de afvoeropening bijvoorbeeld een diameter heeft van 150 mm, kan die maximum worden verkleind tot 125 mm. Als de afvoeropening 125 mm bedraagt, kan die worden verkleind tot 100 mm. Op de volgende link kunt u originele buisleidingen kopen:
https://shop.elica.com/en/list-accessori/list-tutte-le-tubazioni.html.

Op sommige modellen kan de diameter van de rookafvoeropening niet kleiner worden gemaakt. Daarom raden wij aan om te controleren wat er in de gebruiksaanwijzing staat die u kunt downloaden op de site van Elica op de productpagina van het gewenste model.

4. Ik heb een losstaande afzuigkap gekocht. Mag ik de afvoerbuis aan de zijkant plaatsen?

Om ook een esthetisch verantwoord resultaat te verkrijgen, moet u in dit geval een wijziging doorvoer en een verlaagd plafond plaatsen waarin het rookkanaal gedeeltelijk kan verdwijnen. Eventuele wijzigingen aan het product maken de wettelijke garantie ongeldig. Het is van fundamenteel belang dat u de in de gebruiksaanwijzing voorgeschreven stappen uitvoert voor een installatie volgens de regels van de kunst.

5. Ik heb een afzuigkap gekocht met een afvoer naar buiten, moet ik dan een afvoeropening bovenaan in de kamer voorzien?

Voor de uitvoering waarbij de lucht naar buiten wordt afgevoerd, is geen ventilatieopening nodig omdat de buisleiding van de afzuigkap zelf voldoet aan de voorgeschreven ventilatieopening. Als in de afzuigkap een terugkeerklep zit, is deze opening wel nodig omdat de normen voorzien dat er altijd een afvoer naar buiten toe is om schadelijke dioxidevorming te voorkomen. Voordat u de afzuigkap installeert, raden wij aan om het blad met technische gegevens van het product te downloaden.

6. Als ik om installatieredenen de afzuigkap lager moet plaatsen dan wat is voorgeschreven in de gebruiksaanwijzing, geldt dan de garantie ook?

Een lager geplaatste afzuigkap dan wat is voorgeschreven in de gebruiksaanwijzing maakt de garantie ongeldig en vormt een gevaar voor de gezondheid van de gebruiker omdat niet meer wordt voldaan aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden. Als bovendien de instructies voor de installatie van het kookblad een grotere afstand voorschrijven, moet hier ook rekening mee worden gehouden.

7. Hoe monteer ik de schouw van een afzuigkap van Elica?

De schouw die op de buisleidingen zit, is voor de meeste modellen van Elica inbegrepen en de montage-instructies staan in de handleiding. Voor andere modellen is de schouw een accessoire dat u zelf aankoopt met de montage-instructies in de verpakking van de schouw. Wij raden u aan om een gespecialiseerde winkel te raadplegen die u zal helpen te kiezen op basis van wat u nodig heeft. Ontdek het dichtstbijzijnde verkooppunt op de volgende link: Distributie | Elica.
 

Afzuigkookplaat NikolaTesla

1. Hoe werkt NikolaTesla?

NIKOLATESLA is het eerste inductiekookplaat met afzuiging van Elica, uitgerust met de meest toonaangevende technologische oplossingen en een kenmerkend design met strakke lijnen en materialen van een excellente kwaliteit, een product dat twee huishoudapparaten in één verenigt. De keuken anders bekeken: NikolaTesla bundelt de perfectie en het design van een ultra-technologisch kookblad met die van een krachtige en geruisloze afzuigkap.

2. Waar kan ik de diverse modellen vinden?

Op de volgende link vindt u de adressen van het verkooppunt dat zich het dichtst bij u bevindt:
https://www.elica.com/BE-nl/vind-een-winkel.

3. Hoe reinig ik de inductiekookplaat NikolaTesla van Elica?

De kookplaat moet na elk gebruik worden schoongemaakt. Gebruik geen schuur- of staalsponsjes. Deze materialen kunnen het glas in de loop van de tijd lelijk maken. Gebruik geen agressieve chemische reinigingsmiddelen zoals ovensprays of ontvlekkers. Laat na elk gebruik de kookplaat afkoelen en verwijder dan aangebakken restjes of vlekken. Suiker of voedsel met een hoog suikergehalte kunnen de kookplaat beschadigen en moeten onmiddellijk worden verwijderd. Zout, suiker en zand kunnen krassen in het glas veroorzaken. Gebruik hiervoor een zachte doek, keukenpapier of speciaal voor de kookplaat bedoelde producten. Gebruik nooit een stoomreiniger. Als er toevallig of veel vloeistof uit een pan lekt, kunt u de afvoerklep gebruiken die onderaan op het product zit, om elk restje te verwijderen en de plaat zo veilig en hygiënisch mogelijk schoon te kunnen maken. Gebruik om de plaat schoon te maken alleen een doek die u bevochtigt met neutrale, vloeibare detergenten. Reinig niet met gereedschap of instrumenten. Vermijd producten met schurende middelen en gebruik geen alcohol.

4. Wat betekent Bridge zone?

Bridge zone is de technologie van een inductiemodule waarmee u kunt koken in de zone tussen twee kookpunten aan één kant van het apparaat.

5. Welke pannen mag ik gebruiken voor de NIKOLATESLA modellen?

Alleen pannen met het speciale symbool voor inductiemodules. Wij raden ten zeerste pannen aan met een volledig ferromagnetische bodem en geen pannen met openingen erin omdat die gedeeltelijk geleidend zijn. Wij raden pannen aan met een vlakke, platte en gladde bodem. U kunt de officiële pannen van Elica op de volgende link kopen:
https://shop.elica.com/en/pentole/list.html.

6. Wat veroorzaakt de fout E/2?

De fout E2 betekent dat de maximum toegestane temperatuur is overschreden.

7. Kan ik een oven of een ander huishoudapparaat onder de NikolaTesla-kookplaat installeren?

Nee, er moet een lege ruimte worden voorzien (waarvan u de afmetingen in de gebruiksaanwijzingen voor de installatie vindt) om koeling van alle interne componenten te garanderen.

8. Kan ik de ruimte onder het vetfilter reinigen zonder de inductiekookplaat te demonteren?

Ja, die kunt u wassen zonder het risico te lopen om oppervlakken aan te raken die schade kunnen veroorzaken.

9. Ik heb een aluminium of een koperen pan, mag ik die gebruiken op de kookplaat?

In het algemeen niet, omdat dit geen ferromagnetische materialen zijn. Test de bodem van de pan met een magneet om te controleren of de bodem geleidend is.

10. Wat is het verschil tussen Autocapture en AirMatic?

De functie Autocapture past het afzuigvermogen aan aan de hoogste hitte die wordt gebruikt in de kookzone terwijl de functie Airmatic (alleen voor NikolaTesla Switch) de meest geschikte afzuigkracht ook instelt op basis van de gegevens die worden gestuurd door sensoren die de kwaliteit en het soort bereiding meten.

11. Als er grote hoeveelheden vloeistoffen op vallen, worden die dan opgevangen in de middelste ruimte die vlot kan worden leeggemaakt met de daarvoor bedoelde afvoer?

Ja, deze afvoer bestaat uit een opening met een plastic dop erop die heel eenvoudig wordt verwijderd en gemonteerd. u kunt echter ook de volledige bak verwijderen met 2 schuifknippen of in bepaalde gevallen met magneten.

12. Zitten in de filtermodellen van alle NikolaTesla-modellen alle verbindingen en buisleidingen om de afzuigkookplaat in het meubel te installeren?

Ja, dit is een Plug & Play-model waarbij alle verbindingen en buisleidingen die nodig zijn voor een standaard installatie in het meubel met de luchtafvoer in de plint vlak onder de afzuigkookplaat.

13. Is de naam van de afzuigkookplaat van Elica een huldebetoon aan ingenieur NikolaTesla die het huidige wisselstroomsysteem heeft uitgevonden?

Ja. Net zoals NikolaTesla een revolutie te weeg heeft gebracht in de moderne wereld met zijn uitvinding, heeft Elica de manier van koken met de afzuigkookplaat NikolaTesla vernieuwd.

14. Kan de functie POT DETECTOR detecteren of er pannen op de kookplaat staan?

Ja, het product merkt automatisch dat er pannen op de kookzone staan en schakelt alleen in als er pannen zijn. U kunt originele pannen van Elica aankopen op de volgende link:
https://shop.elica.com/en/pentole/list.html.

15. Wat is het maximum gewicht dat de weegschaal van de NikolaTesla Libra kan wegen?

De weegschaal kan tot een maximum gewicht van 10 kg wegen.

16. Kan de NikolaTesla Flame zowel op aardgas als op GPL werken?

Ja, in de verpakking zitten de gassproeiers om de combinatie te installeren die u wilt (standaard zijn de gassproeiers voor aardgas al gemonteerd).

17. Kan ik een stroombegrenzer instellen?

Ja, dit is de functie Power Limitation. Controleer de gebruiksaanwijzing van de afzuigkookplaat om te weten of de stroomopname kan worden begrensd. Deze functie kan ook worden geactiveerd nadat de afzuigkookplaat is geïnstalleerd, met de procedure die in de gebruiksaanwijzing staat. De stroombegrenzer begrenst het totale stroomverbruik van de kookplaat. Als een hogere waarde wordt ingesteld, zal de kookplaat automatisch de stroomopname van de eerst ingeschakelde pit verlagen.

18. Dient de functie Temperature Manager om al bereide gerechten warm te houden?

Ja, dit is een niveau tussen 0 en 1 dat de temperatuur constant houdt, ideaal om al bereide gerechten warm te houden.

Alleen in de NikolaTesla One HP kan met deze functie de temperatuur op drie verschillende voorgeprogrammeerde niveaus worden ingesteld:

  • Delicate producten laten smelten zonder de kenmerken ervan aan te tasten (zoals chocolade of boter enzovoort).
  • Gerechten rustig op temperatuur houden zonder ze te laten koken.
  • Gerechten lange tijd laten sudderen (bijvoorbeeld vleessaus, soep, au-bain-marie) met gecontroleerde temperaturen en zonder onaangename oliespetters of aangebrande gerechten te veroorzaken.

19. Op het display van de afzuigkookplaat NikolaTesla staat een foutcode. Wat moet ik doen om het probleem op te lossen?

In de eerste plaats controleert u in de gebruiksaanwijzing voor de installatie of het een probleem betreft dat u eigenhandig mag oplossen (gedeelte Problemen oplossen). Is dit niet het geval, dan neemt u contact op met onze service partner van uw gebied op deze link of in het gedeelte Contacten met vermelding van de foutcode.

20. Is het aangeraden om voor een optimale rookafzuiging met pannen die hoger zijn dan 20 cm er een deksel op te leggen om de dampen naar het afzuigsysteem te sturen?

Ja, dit is altijd raadzaam. U kunt originele pannen van Elica en deksels aankopen op de volgende link:
https://shop.elica.com/en/pentole/list.html.

21. Wat is de functie POWER BOOSTER?

Als uw product de functie Power Booster heeft, betekent dit dat het een extra afzuigvermogensniveau heeft dat maximum 10 minuten ingeschakeld blijft, waarna het daarvoor ingestelde vermogen weer wordt ingeschakeld.

22. Mag ik meer dan één kookzone tegelijk gebruiken met de Power Booster?

NikolaTesla heeft 4 kookzones: 2 rechts en 2 links. De som van de rechter en de linker kookzone mag niet meer bedragen dan 16 A = 3700 W. Daarom kunt u met de Power Booster maar met één zone aan één kant tegelijk werken. Als u zowel links als rechts een hoger vermogen instelt, zal de kookplaat automatisch het vermogen verminderen van de zone die u het eerst heeft ingeschakeld. Als NikolaTesla daarentegen met de Power Limitation werkt, moet deze limiet teruggebracht worden tot het ingestelde vermogen. Wij raden aan om in elk geval te controleren wat er in de gebruiks- en onderhoudsaanwijzing staat.

23. Hoe voorkom ik krassen op de inductiekookplaat?

Om krassen op een inductiekookplaat te voorkomen, raden wij aan om GEEN potten en pannen te gebruiken waarvan de onderkant niet perfect vlak is, geëmailleerd of ruw is. Laat de kookplaat na elk gebruik afkoelen en verwijder pas dan korsten of vlekken. Suiker, zout of voedingsresten met veel suikers erin kunnen de kookplaat beschadigen en moeten onmiddellijk worden verwijderd. Doe dit met een zachte doek, keukenpapier of producten die specifiek voor deze kookplaten bedoeld zijn.

24. Hoe vervang of bouw ik een gaskookplaat om tot een inductiekookplaat?

Raadpleeg voor het vervangen van een gaskookplaat door een NikolaTesla een gespecialiseerde zaak die een installatieplan voor u zal opmaken aan de hand van wat u nodig heeft. Ontdek het dichtstbijzijnde verkooppunt op de volgende link: Distributie | Elica

25. Wat moet ik doen als de inductiekookplaat lawaai maakt?

Als een nieuw geïnstalleerde kookplaat abnormaal lawaai maakt, raden wij aan om contact op te nemen met uw Installateur. De oorzaak kan een buisleiding zijn die niet geschikt is (wat maat, type, lengte, afdichtingen betreft) of veronachtzaming van de instructies in de handleiding van het product.

26. Op hoeveel kW moet ik de inductieplaat NikolaTesla instellen?

Op de site Elica.com wordt bij de technische kenmerken van elk product de stroomopname in kW vermeld en de bijbehorende stroombegrenzingen (power limitation) die u kunt instellen. U kunt deze functie ook pas instellen na de installatie van de afzuigkookplaat, volgens de aanwijzingen in de handleiding.

27. Hoeveel verbruikt de inductiekookplaat NikolaTesla?

Het verbruik hangt van diverse factoren af: het ingestelde aantal kW, de al dan niet geactiveerde power limitation-functie, het voor elke kookzone ingestelde vermogen, het type bereiding en de instrumenten die u gebruikt. In de aanwijzingen voor het gebruik en het onderhoud en in de technische kenmerken van elk product staat de informatie over het verbruik en energiebesparende factoren.