Vuurvonken.

                            Onze geschiedenis is er één van fonkelend vuur. Geniale, schitterende vonken; een vurige, vindingrijke passie.

Een energiebron die meer dan 50 jaar geleden opborrelde en de drijfkracht werd achter uitdagingen, mislukkingen, heroplevingen. Een vuur dat nog steeds brandt.
Ermanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno Casoli
Ermanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno CasoliErmanno Casoli

Ermanno Casoli.

Ermanno Casoli

In 1970 bedenkt een dierenarts van Fabriano de afzuigkap en sticht Elica Spa.

Zijn naam is Ermanno Casoli, een visionair en kunstliefhebber die weldra een onvergetelijk ondernemer wordt.

In 1972 presenteert hij in Parijs de eerste afzuigkap voor keukens. Hetzelfde jaar sluit hij het eerste contract af met Philips. Het succes is overweldigend; de firma kent een snelle groei.

De kracht van een familie.

Het licht van de volgende jaren wordt plotseling verduisterd met het vroegtijdige overlijden van Ermanno Casoli in 1978.

Zijn echtgenote Gianna Pieralisi en zijn zoon Francesco Casoli erven het bedrijf, samen met de verplichtingen en verantwoordelijkheden. In de eerste plaats echter erven zij het briljante doorzettingsvermogen van de stichter.

Precies 4 jaar later wordt de eerste afzuigkap "Lego" gepresenteerd. We schrijven het jaar 1982.

In 1990 wordt Francesco Casoli CEO.

In 1994 openen de vestigingen in Serra San Quirico en Elica Propulsion Laboratory, een geavanceerd centrum voor veiligheidstests, onderzoek naar efficiëntie en elektromagnetische compatibiliteit van materialen en producten.

Vlammen.
1995, annus horribilis. De vestiging in Fabriano wordt door een brand met de grond gelijk gemaakt. Met het project ‘Araba Fenice’ (Fenix) wordt het met de hulp van alle werknemers in 4 maanden heropgebouwd.
Een nieuwe start.
Een nieuwe start.
De activiteiten worden met hernieuwde energie hernomen en vormen de start voor een schitterende toekomst.
1997

In 1997 wordt de prijs "Premio Ermanno Casoli" in het leven geroepen.

2004

In 2004 ziet OM het licht, de eerste verticale afzuigkap, en in 2005 STAR, de eerste afzuigkap/hanglamp.

2006

In 2006 wordt Elica genoteerd aan de Italiaanse beurs.

2007

In 2007 wordt SPACE gepresenteerd, de stilste afzuigkap op de markt.

2007

In hetzelfde jaar ziet de Fondazione Ermanno Casoli (FEC) het licht, een stichting die gewijd is aan kunst en creativiteit.

Prijzen & eerste iconische producten.

Het traject van het bedrijf kent talrijke nieuwe successen die het resultaat zijn van talent, wilskracht en visie. 2010 start met nieuwe iconische producten:

2010
Award

Feel, de eerste afzuigkap met tiptoetstechnologie.

Award
2011
Award

Ico, de meest efficiënte wat energieverbruik betreft;

Award
2011
Award

Bubble, van technisch polymeer.

Award
2012
Award

2012 is het jaar van 35CC, de afzuigkap van 35 centimeter,

Award
2012
Award

en dat van Sweet met een design dat heden en verleden samensmelt.

Award
2014
Award

In 2014 Hetzelfde jaar ontstaat Ye, de eerste “gebeeldhouwde” afzuigkap van Cristalplant.

Award
2016
Award

In 2014 werd Ye geboren, Cristalplants eerste 'gebeeldhouwde' afzuigkap.

Award
Fabrizio Crisà
Compasso d'oro
In 2018 wordt de NikolaTesla ONE bekroond met de Compasso D'Oro.

Vandaag.

Elica is een beursgenoteerde industriële groep met meer dan 2.600 + werknemers, 7 vestigingen in Italië, Polen, Mexico, India en China.

Elica is wereldmarktleider in afzuigkappen voor keukens en Europees marktleider in elektrische motoren voor huishoudapparaten en verwarmingsketels.