kookplaat op gas en op inductie: voordelen en nadelen

kookplaat op gas en op inductie: voordelen en nadelen

Weet u niet wat u moet kiezen, koken op gas of op inductie? Hierna volgen de belangrijkste kenmerken, verschillen en voor- en nadelen van deze producten.

De afgelopen tijd zijn veel mensen meer en meer volledig gebruik gaan maken van hun keuken, niet alleen voor noodzakelijke activiteiten op specifieke ogenblikken van de dag, maar ook als inspiratiebron voor hun passie. Daarom moeten keukenapparaten de mogelijkheid bieden om ermee te kunnen experimenteren en moeten alle fasen van culinaire bereidingen volledig onder controle kunnen worden gehouden.

Als u voor deze keuze staat, komt spontaan de volgende vraag op: welke optie, koken op inductie of gas, biedt de beste ervaringen? In werkelijkheid hebben beide opties voor- en nadelen die u moet overwegen en met elkaar moet vergelijken om de beste keuze te maken. Dit zijn de voor- en nadelen van kookplaten op inductie en op gas, met enkele tips om uw keuze in de goede richting te sturen.

NikolaTesla Libra
NikolaTesla Libra
NikolaTesla Switch
NikolaTesla Switch

Inductiekookplaat: voordelen en nadelen

Inductiekookplaten benutten elektromagnetische inductie om warmte op te wekken en gerechten te verwarmen. Deze technologie is moderner dan die van gaskookplaten en vormt is de top in de sector van kookplaten.

De belangrijkst voordelen als u een inductiekookplaat kiest:

 • Efficiënt verhitten: de gerechten koken of bakken door aanraking van de pan met de zone met het magnetisch inductieveld dat eronder zit en dat geen enkele warmte afgeeft behalve aan de pan zelf, waardoor het verhitten zeer efficiënt en snel verloopt.
 • Gemakkelijk te reinigen: de extreem zuivere lijnen van inductiekookplaten beperken de aanwezigheid van hoeken of uitstekende delen tot een minimum, zodat alles heel gemakkelijk bereikbaar is om te reinigen
 • Veiligheid: omdat er geen vrije vlammen zijn, bieden inductiekookplaten een heel groot voordeel wat brandveiligheid betreft. Gelukkig zijn ook de moderne kookplaten op gas uitgerust met goede beveiligingen tegen dit soort gevaar, maar de totale afwezigheid van vrije vlammen in inductiekookplaten elimineert dit probleem van bij de aanvang.
 • Automatisering: omdat het in alle opzichten om een huishoudapparaat gaat, biedt de moderne inductiekookplaat een uitgebreide reeks geautomatiseerde functies voor de controle van de bereidingen, zowel wat de temperatuur als wat de timing betreft, naast een eventuele bediening met mobiele toestellen en het IoT.

De afzuiginductiekookplaten van het assortiment NikolaTesla van Elica brengen het concept van inductie op een hoger niveau. De kookplaat zelf bevat ook het afzuigsysteem dat de geuren en dampen elimineert die tijdens het bereiden van gerechten ontstaan. Ze hebben talrijke ingebouwde functies:

 • Child Lock als beveiliging om ongewilde inschakelingen van de afzuigkookplaat of de kookplaat te voorkomen en de allerkleinsten te beschermen
 • Bridge Zone, een functie waarmee meerdere kookzones met elkaar kunnen worden verbonden om één ruime zone te vormen voor grotere pannen of potten
 • Timer om de bereidingstijden te programmeren
 • Keep Warm om gerechten warm te houden als er te veel tijd verloopt tussen het bereiden en serveren
 • De functie Stop&Go waarmee u het in- en uitschakelen van de kookzones kunt programmeren

Inductiekookplaten hebben echter ook nadelen:

 • Ze hebben eigen potten en pannen nodig die geschikt zijn voor inductie, wat inhoudt dat u eventueel een volledig nieuwe set potten en pannen moet kopen.
 • Een hoge vermogensabsorptie, ondanks de hoge efficiëntie een parameter die u moet afwegen tegen het stroomvermogen dat u ter beschikking heeft

NikolaTesla Flame

Kookplaten op gas: voordelen en nadelen

De technologie van kookplaten op gas is ook vandaag de dag nog een goede oplossing in een moderne keuken. De lange jaren van innovatie en aanpassingen hebben ook voor uiterst technologische, functionele en veilige kookplaten op gas gezorgd.

De belangrijkste voordelen als u een kookplaat op gas kiest:

 • Laag energieverbruik: ook al kan het verhitten met vuur ouderwets lijken, moet worden gezegd dat de huidige kookplaten op gas met bijzonder efficiënte branders werken die de opgewekte hitte zo weinig mogelijk lukraak verspreiden. Het stroomverbruik is zo goed als nul omdat er alleen elektriciteit wordt gebruikt voor ondergeschikte functies
 • Zeer flexibel wat het gebruik van potten en pannen betreft: omdat ze met vuur worden verhit, kunt u zo goed als elke soort pan worden gebruiken, van grillpannen tot diepe potten, wokpannen , pannen met allerlei vormen en metalen platen
 • Geschikt voor een traditioneel interieur: voor wie de stroomvoorziening in de woning niet wenst aan te passen, is een kookplaat op gas nog altijd de beste oplossing die altijd past bij de traditionele interieurs en bouwstructuren van onze keukens.

Elica biedt een uiterst innovatieve oplossing voor kookplaten op gas: NikolaTesla Flame, met 4 branders, roosters voor wokpannen en een gietijzeren plaat voor pannen en potten, maar vooral met een ingebouwd afzuigsysteem: NikolaTesla Flame paart de traditie van kookplaten op gas aan de innovatie van afzuigkookplaten om ook in klassieke omgevingen te kunnen genieten van de beste technologie van Elica.